Nekynutá chlebová placka

(chléb z naklíčené pšenice - esejský, essenský chléb)

  Suroviny

 

·         tvrdá pšenice (špalda)

·         otruby

·         špaldová celozrnná mouka

·         1-2 lžíce olivového oleje

·         sůl, kmín, případně chlebové koření

·         semínka nebo ořechy

 

    Různé chuti pak dostaneme podle typu přidaných semínek – může to být seznam, slunečnice, vlašské ořechy, dýňová semínka, mandle atd. Semínka buď jemně mletá, nebo hrubě drcená, nebo celá – opět tím vznikne jiný chuťový zážitek.

 

Příprava naklíčené pšenice

 

    Několik dní před vlastním pečením propláchneme pšeničné zrno studenou vodou a pak je necháme ponořené ve vodě ve velké misce, aby nabobtnalo. Mísu přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě přes noc.  Zrní nasákne poměrně hodně vody. Druhý den vodu scedíme, ale zrno udržujeme vlhké. Uložíme na místě, kde na ně nebude svítit slunce. Proplachujeme ho 3x denně vodou a stále zakrýváme vlhkou utěrkou nebo pokličkou. Za několik dní klíčky dosáhnou optimální asi 2-3 délky semen; jejich růst je závislý na vlhkosti a teplotě.

 

Postup

 

    Nejprve podrtíme naklíčená zrna na kaši. Dobře se osvědčuje ruční mlýnek na maso nebo kuchyňský robot. Přidáme suroviny – olej, trochu soli, koření na doplnění chuti, přidáváme otruby a mouku na doladění konzistence. Pokud chceme, přidáme semínka nebo ořechy.

 

    Těsto dobře propracujeme, mělo by být poměrně tuhé, ne příliš řídké. Válečkem nebo jen tak pomoučenýma rukama vytváříme tenké placky (ne víc než 0,5 cm silné, mající 15-20 cm v průměru). Je třeba podsypávat špaldovou  moukou, aby se nelepilo na vál a na ruce. Pečeme (skoro sušíme) v troubě 3-4 hodiny při 50 – 70 °C, při pečení obracíme. Po upečení je povrch pevný a textura pružná. 

 

    Někomu vyhovuje nechat troubu raději pootevřenou, aby mohla ucházet pára. Záleží na typu trouby, je třeba vyzkoušet. Ale nepřekračujte teplotu 120°C, protože tím by se zničila většina enzymů "pracně" získaných naklíčením pšenice. Setkáme se i s recepty, kde doporučují teplotu 70 – 90°C, povrch placek při tom vlhčit a péci 12 - 24 hodin).

 

    Můžeme zkusit udělat i nasládlou variantu – bez soli, s přidáním rozinek, nasekaného sušeného ovoce, oříšků apod.

 

                                                                              JV - květen 2012

  

Zpět
Vytiskni stránku